Cairnterrier

Cairnterriern har sitt ursprung i Skottland, något som märks av i rasens namn: cairn är ett gaeliskt ord som betyder ’stenröse’. Mer specifikt kommer rasen från de Skotska högländerna, Skottlands västkust och Hebriderna, ett område som motsvarar det historiska grevskapet Inverness. Detta gäller särskilt ön Skye, en ö som har en annan terrierras uppkallad efter sig: skyeterrier. Cairnterriern, skyeterriern, west highland white terrier och skotsk terrier är alla varianter av rasen Highland Terrier.9_week_old_cairn_puppy

Cairnterriern användes ursprungligen som grythund, för att jaga räv och grävling. Eftersom hundarna är små kunde de gräva sig ned i grytet och driva upp bytet till jägaren, som stod och väntade med geväret redo. Rasen deltog i en hundutställning för första gången 1909, i Inverness, och deltog då under namnet cairnterrier. Detta var första gången den ansågs vara sin egen ras, eftersom den tidigare hade räknats som en korthårig skyeterrier. Redan samma år fick rasen en egen klass på världens största hundutställning, Crufts i London, och året efter, 1910, fick den sin egen rasklubb. Det dröjde dock till 1912 innan The Kennel Club, den brittiska kennelklubben, erkände cairnterriern som en egen ras, och fram till 1920 var det fortfarande tillåtet att para en cairnterrier med en west highland white terrier och tvärtom.

Cairnterriern har ett lynne som gör att den lämpar sig utmärkt som sällskapshund. Den är intelligent och mycket lojal, och passar bra ihop med barn. Tack vare detta har cairnterriern länge varit en av de populäraste raserna i många länder i världen under 2000-talet, däribland Sverige. Nu har dock dess popularitet sjunkit något, förutom i Danmark, där den fortfarande är en av de tio mest populära raserna. Som ägare till en cairnterrier måste man dock vara beredd på att lägga ned tid på att träna och stimulera sin hund, eftersom den har starka jaktinstinkter och är mycket livlig. Det man kan behöva träna bort är instinkten att gräva efter ett (verkligt eller inbillat) byte. Om man motiverar sin cairnterrier passar den dock utmärkt för agility, spår, lydnad och andra hundsporter.

Om du letar efter tillbehör till din hund, som koppel, leksaker eller agilityhinder, kan du spara många kronor på att köpa dem begagnade på en annonssida som Citiboard.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Hundligan – Allt om hundraser!