Agility

Agility är en mycket populärhundsport. Det handlar om att hunden på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ska ta sig igenom en hinderbana och ta hindren i rätt ordning. En möhippa i Stockholm kan med fördel ta sin avstamp på en agilitytävling.

 

Tävlingar i tre storleksklasser
Då man tävlar i agility i Sverige förekommer det tre olika storleksklasser. Hundar med en mankhöjd under 35 cm tävlar i klassen small. I klassen medium tävlar hundar som är från 35 cm och under 43 cm. De hundar som är över 43 cm tävlar i den största klassen, large.

Större hundar, de mellan 43 cm och 45 cm kan på nationella tävlingar välja att tävla i medium-klassen.

 

Hinder
Hinder förekommer i en mängd olika former inom agility. Det är allt från A-hinder, balansbom, bord (undantaget är i nationella klasser), däck gungbräda, hopphinder, långhopp, slalom, säck, tunnlar och viadukt/mur.

 

Snabb och felfritt
Den här sporten går således ut på att hunden ska klara av hinderbanan på fortast möjliga tid, med minst möjliga antal fel. Så den snabbaste hunden som har minst fel vinner.

jumping chihuahua

jumping chihuahua

 

Två tävlingsklasser
Förutom det att hundarna delar in i klasser utefter deras storlek så finns det två olika tävlingsklasser som det tävlas i – en agilityklass och en hoppklass. I den senare förekommer inte några kontaktfältshinder, det vill säga A-hinder, balansbom och gungbräda. Det är domaren som ritar banan, som ser olika ut från gång till gång.

 

Svenska Agilityklubben
Agility en sport som ökar i popularitet. Svenska Kennelklubben bildade en ny specialklubb, Svenska Agilityklubben 5 april 2014. 2015 är året då Svenska Agilityklubben är huvudman för agility. I deras ansvar ingår allt från ansvar för tävlings- och utbildningsadministration, att arrangera SM sammanställa ett landslag och ta fram regler för sporten.

Den som är nyfiken på agility, kan se på det här klippet om agility från YouTube.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Hundligan – Allt om hundraser!