Hundsmugglare

Många hundraser betingar ett betydande pris på marknaden. I synnerhet ovanliga raser, eller vissa brukshundar. Valpar av vissa raser kostar många tusentals kronor styck, om de har en god stamtavla. Delvis beror detta på att det inte heller är helt billigt att föda upp hundar under seriösa förhållanden. Således ser oärliga människor ett tillfälle att göra sig en hacka, genom att hämta hundar billigt i fattiga länder och sälja dem till svenska normalpriser. Eftersom det finns stränga importregler väljer man då att smuggla in dem, tillsammans med eventuella sjukdomar och parasiter. Dessutom finns det en betydande risk för att handeln med smuggelhundar ekonomiskt stöttar plågsamma uppfödningar av hundar.

För vissa en vän, för andra en handelsvara

Många är vi som ser med fasa på hur cyniska individer låter djur lida för inget annat skäl än ekonomisk vinning. Att dessutom utsätta såväl djur som människor för smittorisker och annat, förstärker bilden av den egoism som ligger bakom dessa giriga beteenden. Som tur är finns det många djurvänner, som arbetar med att sätta stopp för sådan oseriös handel med hundar. Det finns även eldsjälar som tar hand om hundar som farit illa. Nyligen väcktes det stort intresse när hund och alpackor bor ihop. Historien är ett tydligt exempel på hur viktigt det är för vissa raser att leva i bra miljöer, för att kunna vara harmoniska i sin tillvaro.

Rätt ras till rätt ägare

Som blivande hundägare är det otroligt viktigt att tänka efter noga innan man bestämmer sig för vilken ras man ska köpa. Det finns många exempel på ägare som köpt en hund som de inte kan hantera. Detta sker helt i onödan, eftersom en mer erfaren hundägare eller säljaren av hunden hade kunnat tala om för dem precis vilka krav rasen i fråga ställer på sina hussar och mattar. Brukshundar kräver i regel mycket jobb, och blir oroliga och oregerliga om de inte får den motion de behöver. Dessutom kan de ha ett stort behov att motionera på specifika sätt. En fågelhund behöver jobba med apportträning, och en jakthund behöver jaga. Fråga mycket och läs mycket innan du bestämmer dig!

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Hundligan – Allt om hundraser!