Brukshundar
Begreppet brukshund innefattar hundar som arbetar, som gör nytta helt enkelt. Brukshundar kan ha olika inriktning, det vill säga i vilka områden de är specialiserade inom.
Hundar kan vara assistanshundar, tjänstehundar, jakthundar, vallhundar och draghundar, det finns också ett ospecificerat område där hundar med övriga specialiteter ingår.
Assistanshundar
De flesta känner säkert till ledarhunden som är den som varit i människans tjänst längst.
I våra dagar tränas hundar för att hjälpa människor med funktionsnedsättning eller som har kroniska sjukdomar som till exempel diabetes och epilepsi.
Tjänstehundar
Det är inom bevakningsföretag, militär, polis, räddningstjänsten och tull som vi ser tjänstehundar. De kan bland annat vara skolade till narkotikahundar, räddningshundar och skyddshundar. En del hundar är specialiserade på eftersök, de används för att hitta trafikskadat vilt, men även annat.
Det finns hundar som är särskilt skolade i att finna mögel. För en hund som arbetar är det viktigt att den har en mycket god inlärningsförmåga och likaså ett väl utvecklat luktsinne. Dessutom behöver de ja en god social förmåga.
Brukshundar indelas i två grupper
I Norden indelas, sedan år 1995, brukshundsraserna i två grupper. Den ena är vall-, boskaps- och herdehundar. Till den andra hör bergshundar, molosser, pinscher, schnauzer och sennenhundar. Det vill säga till samma rasgruppsindelning som tillämpas av den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationale (FCI).
Svenska Brukshundklubben
Svenska Brukshundklubben är en specialklubb inom Svenska Kennelklubben (SKK). Därmed har man har avelsansvar för följande raser: australian cattledog, australian kelpie, australian shepherd, beauceron, belgisk vallhund, berger picard, bouvier des flandres, boxer, briard, collie, dobermann, hollandse herdershond, hovawart, riesenschnauzer, rottweiler, svart terrier, tysk schäferhund och vit herdehund. Med några få undantag måste de flesta hundar, för att kunna erhålla certifikat eller championat på hundutställning, antingen ha meriter från bruksprov eller vallhundsprov, eller vara godkända draghundar eller ha tjänstehundscertifikat.
Träning och utbildning
För bästa möjliga utveckling är det bra då träningen startar redan på valpstadiet. Man utgår då från riktad lek. Nu för tiden utbildas brukshundar ofta av hundföraren själv eller av privata företag. Ideella organisationer som Svenska Brukshundklubben (SBK) eller Svenska Service- och Signalhundsförbundet anordnar också utbildning.