Att köpa valp

Föräldrar brukar åtminstone någon gång under barnens uppväxt konfronteras med tjat om att skaffa ett husdjur. Det kan vara mycket svårt att stå emot. I ett litet nafs, ett blixtsnabbt ögonblickligt för att behålla husfriden, lovar man sina telningar att åka och titta på en valp.

Många gånger leder ett sådant beslut till att man just beslutar sig för att köpa den där alldeles bedårande valpen. På så sätt har familjen utökats med ytterligare en familjemedlem. Redan innan valpen fått komma hem har en ny relation mellan valpen och var enskild familjemedlem påbörjats. En relation som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Det finns ett antal saker man bör tänka på innan man åker för att titta på den där valpkullen…

 

Stort ansvar
Det innebär ett stort ansvar att köpa en valp. För det första får familjen ansvar för ett nytt liv. Det är hundägaren, eller den som har hand om hunden, som är ansvarig för

vad hunden gör – alltid.

Det finns i varje kommun lokala ordningsföreskrifter som beskriver det som gäller i kommunen avseende allt från koppeltvångtill vad som är tillåtet på allmänna platser. Man är som hundägare skyldig att iaktta dessa. Därutöver finns det ett par lagar som man ska känna till som hundägare. Den ena är Djurskyddslagen och den andra är Tillsynslagen.

Beagle Pup 2

Beagle Pup 2

 

Vilken ras?
Vilken hundras passar familjen. Är familjen aktiv eller mer avslappade. Har man småbarn i familjen? Vill man ha hunden i jakt? Har den blivande matten eller hussen hundvana sedan tidigare? Finns det vuxna hemma så att valpen slipper vara ensam?

Ta reda på så mycket som möjligt om den ras ni funderar på att köpa? Gå inte på enbart på utseendet. Tänk på att även en liten hund kan utvecklas till en tyrann.

 

Tips
Köp valpen från en seriös uppfödare. Man vet att uppfödaren är seriös då vederbörande använder sig av Svenska Kennelklubbens köpeavtal (utan ändringar/tillägg), att det medföljer ett registreringsbevis i SKK, vari hundens id-märkning framgår. Viktigt är att det medföljer valp-/veterinärbesiktningsintyg. Det ska vara maximalt sju dagar gammalt. Vidare ska man få en blankett för anmälan om ägarskap i Svenska Kennelklubbens och Jordbruksverkets

register. En seriös uppfödare skickar med lite foder av den sort valpen är van att äta, liksom en filt som luktar av tik och syskon i kullen. Se till att ha ordnat en plats där valpen kan sova, ett halsband och koppel och vatten- och matskål och plastpåsar…

Sist men inte minst. Se till att göra ditt hem valpsäkert. En valp hittar allt möjligt som den kan tugga i sig som strumpor och underkläder till smycken. Med sina sylvassa tänder kan den tugga i sig de finaste pumpsen eller bootsen. Se till att ha annat hemma som den får tugga på.

Anmäl er till valpkurser och kom ihåg att följa vaccinationsprogrammet. Se till att njuta av din nye trofasta vän.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Hundligan – Allt om hundraser!